Κερκυραϊκές θάλασσες

ΚΕΡΚΥΡΑ: Νησιωτική γη ανάμεσα σε δύο θάλασσες

corfuview image

Σύμφωνα με την Διεθνή Υδρογραφική Οργάνωση (INTERNATIONAL HYDROGRAPHIC ORGANIZATION) - Special Publication No 28 – 3rd EDITION 1953 – Monte Carlo, σελ. 17, το Ιόνιο πέλαγος «χωρίζεται» από την Αδριατική θάλασσα από την νοητή γραμμή που ενώνει:
 • τις εκβολές του Βουθρωτού ποταμού στα ΝΔ της Αλβανίας (39˚, 44΄)
 • το ακρωτήριο «Κεφάλι» στα ΒΔ της Κέρκυρας (39˚, 45΄)
 • το ακρωτήριο Santa Maria di Leuca στα ΝΑ της Ιταλικής χερσονήσου (39º, 47')
 • pdf download
  corfu view
  Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα όρια, οι ακτές της βορείου Κέρκυρας καθώς και τα Διαπόντια Νησιά (Διάπλο, Μαθράκι, Ερείκουσα, Οθωνοί μαζί με τις βραχονησίδες τους) αποτελούν τα έσχατα όρια της νοτίου Αδριατική και ταυτόχρονα αποτελούν την μεταβατική ζώνη μεταξύ Αδριατικής και Ιονίου.
  corfu view
  Με άλλα λόγια, ο νομός της Κέρκυρας βρέχεται από τρία θαλάσσια οικοσυστήματα καθώς τα νησιά των Παξών και των Αντιπάξων ευρίσκονται στο βόρειο Ιόνιο, τα Διαπόντια νησιά στην νότια Αδριατική και το νησί της Κέρκυρας στην μεταβατική θαλάσσια ζώνη αποτελώντας τον τόπο που οι δύο μεγάλες θάλασσες ενώνουν τα νερά τους σχηματίζοντας ένα σπουδαίο ιστορικό και περιβαλλοντικό θαλάσσιο στενό με μεγάλη γεωπολιτική και περιβαλλοντική σημασία.
  corfu view

  Η συνάντηση των δύο θαλασσών!

  Το «μέτωπο» της Αδριατικής θάλασσας (σκούρο χρώμα) και του Ιονίου Πελάγους (ανοιχτό χρώμα) όπως φαίνεται από την Santa Maria di Leuca.
  Η συνύπαρξη δύο θαλάσσιων οικοσυστημάτων καθώς και της μεταβατικής ζώνης αυτών δημιουργεί μία πλούσια βιοποικιλότητα και αναρίθμητες εικόνες γεμάτες με χρώματα και θαλασσινή πνοή!
  thalasses_kerkyrathalasses_kerkyrathalasses_kerkyrathalasses_kerkyrathalasses_kerkyrathalasses_kerkyra
  © 2017 eMuseum of Corfu | designed by G.Tsirkatos
  εικόνα
  top