Αγροτουρισμός - διακοπές στην ύπαιθρο

(άρθρο Σταμάτιου Γκίνη)

ορισμός

Αγροτουρισμός είναι διάφορες τουριστικές δραστηριότητες, μικρής κλίμακας, οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής που αναπτύσσονται από ανθρώπους που απασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία, Μελισσοκομία, Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, κλπ).
Ο Αγροτικός τουρισμός είναι γνωστός ως ο τουρισμός των 3ων Φ (Φύση, Φιλία, Φιλοξενία)
Η καταγραφή του προφίλ των επισκεπτών ή περιηγητών που επιλέγουν τον αγροτικό τουρισμό έδειξε ότι είναι άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, μεσαίων ή υψηλών εισοδημάτων, κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων. Επισκέπτονται περιοχές με αξιόλογους αγροτουριστικούς πόρους για ολιγοήμερες διακοπές καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός του καλοκαιριού. Προσπαθούν να ξεφύγουν από την επιθετικότητα της πόλης, να έρθουν σε επαφή με τη φύση, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους και τη γαστρονομία της περιοχής, να δοκιμάσουν συγκινήσεις χωρίς κινδύνους και χωρίς προσωπικές δεσμεύσεις, κάνοντας απλά πράγματα.

Βασικοί Στόχοι

Οι βασικοί στόχοι του αγροτουρισμού είναι
 • Η δημιουργία εναλλακτικών λύσεων στην απασχόληση των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.
 • Η βελτίωση του εισοδήματός τους.
 • Η δυνατότητα συμμετοχής στην παραγωγική διαδικασία για μια μερίδα ανθρώπων που σέβονται το περιβάλλον και τους κόπους της γης.
 • Ευρύτεροι Στόχοι

 • Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας του πληθυσμού που απασχολείται με τις δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα.
 • Η συγκράτηση του πληθυσμού στον τόπο διαμονής του
 • Η βελτίωση και διάθεση των τοπικών γεωργικών και βιοτεχνικών προϊόντων
 • Η προβολή των τοπικών αγροτικών προϊόντων
 • Η διατήρηση, η προβολή και η αξιοποίηση των παραδοσιακών μορφών καλλιέργειας και εκμετάλλευσης των προϊόντων
 • Η προστασία του περιβάλλοντος
 • Η διατήρηση, η προβολή και η αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς
 • Η ανάπτυξη και άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού που συνδέονται με την ύπαιθρο και την παραγωγή
 • Είδη Αγροτουρισμού

 • Αμιγής Αγροτουρισμός:
  Οι αγροτουρίστες εκτός από διακοπές και ξεκούραση ασχολούνξται με αγροτικές εργασίες
 • Σύνθετος Αγροτουρισμός:
  Ο αγροτουρίστας εκτός από τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν στον αμιγή, ικανοποιούν και προσωπικές τους ανάγκες (θρησκευτικές, θεραπευτικές, κ.α.α
 • Μορφές Αγροτουρισμού

  Σχηματικά και για λόγους ευκολίας, διακρίνονται τα παρακάτω είδη αγροτουρισμού.
  A. Αγροτουρισμός απλής παραμονής ή Κατοικίας
  B. Αγροτουρισμός συμμετοχής στην Παραγωγή
  Γ. Αγροτουρισμός Αγροικίας
  Δ. Λαογραφικός αγροτουρισμός
  Ε. Πολιτιστικός Αγροτουρισμός
  Ο επισκέπτης, διαμένει σε παραδοσιακά αγροτικά σπίτια και καταναλώνει τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής χωρίς ο ίδιος να συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία.

  Η ηρεμία, η επαφή και η επικοινωνία με τον αγροτικό πληθυσμό είναι τα κύρια σημεία αυτής της μορφής τουρισμού. Οι επισκέπτες ζουν μόνοι τους ή με την συντροφιά τους, σε ιδιωτικό χώρο, αναζητώντας την απλότητα και την ηρεμία, με τάσεις ρομαντισμού και φιλοσοφίας.

  Φυσικά θα πρέπει να ενημερωθούν από τον ιδιοκτήτη ή/και τον φορέα που τους διακινεί για τα χαρακτηριστικά του τόπου παραμονής τους, με ιδιαίτερη έμφαση στα αγροτικά προϊόντα και στην παραγωγική διαδικασία.
  Θα πρέπει επίσης να τους προμηθεύσουν ή να τους προτείνουν να προμηθευτούν συγκεκριμένα έντυπα που αναφέρονται στην περιοχή παραμονής καθώς υπάρχουν αρκετές ελεύθερες ώρες που συνήθως αντιμετωπίζονται με διάβασμα και ενημέρωση.

  Όμως ο καλύτερος ξεναγός σε αυτή τη μορφή αγροτουρισμού είναι η ίδια η επαφή του επισκέπτη με τους ανθρώπους της περιοχής και με τον περιβάλλοντα φυσικό χώρο

  Οι εικόνες, οι γεύσεις, τα αγροτικά προϊόντα, η φιλοξενία των κατοίκων, η οργάνωση της τοπικής κοινωνίας είναι τα κύρια στοιχεία που δείχνουν στον επισκέπτη το επίπεδο πολιτισμού και παιδείας του λαού και του τόπου που επισκέφτηκαν.
  Ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά σε ορισμένες αγροτικές ασχολίες.
  Γίνεται γνώστης της τοπικής παραγωγικής διαδικασίας, των αγροτικών εργαλείων, των παραδόσεων και των εθίμων της περιοχής που διαμένει. Σε αυτό το είδος του αγροτουρισμού οι επισκέπτες χρειάζονται την μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση. Πρέπει να γνωρίζουν επαρκώς την νομοθεσία της χώρας παραμονής τους σε θέματα απασχόλησης, ατυχήματος, περίθαλψης, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τους.

  Το γραφείο που τους διακινεί ή/και η επιχείρηση ή ο ιδιώτης που θα τους απασχολήσει, θα πρέπει να τους εξηγήσουν αρκετά καλά το νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει την συγκεκριμένη αγροτουριστική δραστηριότητά. Θα πρέπει να γνωρίζουν ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχουν καθώς και την συγκεκριμένη εργασία με την οποία θα απασχοληθούν.

  Η καθημερινή επαφή με άλλους, αλλοεθνείς, εργαζόμενους, επιβάλει καλή ενημέρωσή για τα ήθη και τα έθιμα της χώρας που θα επισκεφτούν, την ψυχοσύνθεση καθώς και τυχόν ουδετερότητες του λαού αυτής της χώρας.
  Φυσικά, αυτού του είδους οι επισκέπτες, μετά από λίγο χρόνο παραμονής και εργασίας γνωρίζουν πολλά περισσότερα στοιχεία για τον λαό και τον τόπο από αρκετούς άλλους, που απλώς χαίρονται τις ομορφιές και τα κάλλη της περιοχής.
  Επειδή η καθημερινή απασχόληση, μαζί με την κούραση, δεν παρέχει αρκετό χρόνο για επιπλέον πληροφορίες, θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς για τις διάφορες εκδηλώσεις που υπάρχουν ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν.
  Ο επισκέπτης διαμένει σε αγροικίες οι οποίες διαθέτουν μικρές γεωργικές μονάδες οικογενειακού τύπου, την λειτουργία των οποίων αναλαμβάνει προσωπικά για όλο το διάστημα της παραμονής του, με δικαίωμα κατανάλωσης μέρος των προϊόντων που παράγει.
  Αυτό το είδος αγροτουρισμού αποτελεί ενδιάμεση μορφή μεταξύ των ειδών "Απλής Παραμονής" και "Συμμετοχής στην Παραγωγή".
  Έχοντας κοινά χαρακτηριστικά με την "Απλή Παραμονή" την ιδιώτευση και την ανάγκη για ηρεμία, ο επισκέπτης προσπαθεί να γνωρίσει αρκετά πράγματα μόνος του, στηριζόμενος στην ανθρώπινη επαφή με τους κατοίκους του χωριού και στις εικόνες που λαμβάνει από τα φυσικό και αγροτικό τοπίο.

  Ταυτόχρονα, έχοντας κοινά χαρακτηριστικά με την "Συμμετοχή στη Παραγωγή" την απασχόληση και την καλλιέργεια, προσπαθεί να αντλήσει πληροφορίες για θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα της περιοχής που διαμένει.

  Το γραφείο που τον διακινεί ή/και ο ιδιώτης που νοικιάζει το αγρόκτημά του θα πρέπει να τον ενημερώσουν για τα χαρακτηριστικά του τόπου παραμονής, με ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγική διαδικασία, τις αγροτικές (ή κτηνοτροφικές) καλλιέργειες του αγροκτήματος καθώς και για τα αγροτικά εργαλεία που του είναι απαραίτητα για την συγκεκριμένη καλλιέργεια.

  Επίσης, θα πρέπει να ενημερωθεί για τον τρόπο καλλιέργειας και για τα δικαιώματά του στην συγκομιδή των προϊόντων Στο αγρόκτημα θα υπάρχει έντυπο υλικό όπου θα τον ενημερώνει και θα τον κατευθύνει στις βασικές φάσεις της καλλιέργειας. Ταυτόχρονα, εάν το επιθυμεί, θα μπορεί να πάρει ορισμένες πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη για τυχόν προβλήματα και απορίες του.

  Και αυτή η μορφή αγροτουρισμού προσφέρει στον επισκέπτη αρκετές γνώσεις για την παραγωγική διαδικασία του τόπου παραμονής του και επαρκή ερεθίσματα ώστε να πλησιάσει και να καταλάβει την παιδεία και τον πολιτισμό του λαού που τον φιλοξενεί.
  Ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά σε λαϊκές, πολιτιστικές και λαογραφικές εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή και την ύπαιθρο.
  Είναι ίσως η πιο "ευχάριστη" μορφή αγροτουρισμού.
  Ο επισκέπτης επιθυμεί να γνωρίσει περισσότερο τα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του τόπου που επισκέπτεται παρά την κυρίως γεωργική παραγωγική διαδικασία. Για τον λόγω αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωσή του σε θέματα ιστορίας, τέχνης, λαογραφίας και κοινωνιολογίας.
  Οι επισκέπτες αυτού του είδους συνήθως γνωρίζουν εύκολα άλλους ανθρώπους, τους αρέσει το διάβασμα, επισκέπτονται συχνά τα μουσεία της περιοχής (αρχαιολογικά, λαογραφικά, κλπ) και παρακολουθούν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται.
  Το γραφείο που τους διακινεί ή/και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που φιλοξενούνται θα πρέπει να φροντίσουν για την συχνή ενημέρωσή τους για εκδηλώσεις, παραστάσεις, και υπαίθριες τοπικές παραστάσεις.

  Είδη Αγροτουρισμού και δυνατότητες συμμετοχής του επισκέπτη

  1. Ελαιοκαλλιέργεια
  2. Αμπελοκαλλιέργεια
  3. Καλλιέργεια Οπωροφόρων
  4. Καλλιέργεια Εσπεριδοειδών
  5. Καλλιέργεια Κηπευτικών
  6. Εκτροφή Προβάτων - Εριφίων
  7. Εκτροφή Πουλερικών
  8. Εκτροφή Κουνελιών
  9. Μελισσοκομία
  10. Αλιεία Λιμνοθαλασσών
  11. Μεταποίηση προϊόντων ξύλου ελιάς
  12. Παραγωγή Κρασιού
  13. Παραγωγή Λαδιού

  1. Ελαιοκαλλιέργεια

  Κυριότερες μορφές αγροτουρισμού
 • Συμμετοχής (απασχόληση σε όλη την διαδικασία της ελαιοκαλλιέργειας)
 • Αγροικίας
 • Λαογραφικός (τυχόν εκδηλώσεις που σχετίζονται με την ελαιοκαλλιέργεια)

 • Δυνατότητα συμμετοχής του επισκέπτη σε συγκεκριμένες εργασίες όπως κλάδεμα, σκάλισμα, λίπανση, πότισμα, βοτάνισμα, καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών, συλλογή ελαιοκάρπου, παραγωγή λαδιού.
  corfu view view

  2. Αμπελοκαλλιέργεια

  Κυριότερες μορφές αγροτουρισμού
 • Συμμετοχής (απασχόληση σε όλη τη διαδικασία της αμπελοκαλλιέργειας)
 • Αγροικίας
 • Λαογραφικός (τυχόν εκδηλώσεις που σχετίζονται με την αμπελοκαλλιέργεια π.χ. πάτημα κρασιού, γιορτή κρασιού)
 • Δυνατότητα συμμετοχής του επισκέπτη σε συγκεκριμένες εργασίες όπως όργωμα, σκάλισμα, φρεζάρισμα, κλάδεμα, λίπανση, πότισμα, κορφολόγηση, αποψύλλωση, βοτάνισμα, καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών, συλλογή καρπού.

  3. Καλλιέργεια Οπωροφόρων

  Κυριότερες μορφές αγροτουρισμού
 • Συμμετοχής (απασχόληση σε όλη τη διαδικασία της καλλιέργειας)
 • Αγροικίας
 • Λαογραφικός (τυχόν εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα οπωροφόρα)
 • Δυνατότητα συμμετοχής του επισκέπτη σε συγκεκριμένες εργασίες όπως σκάλισμα, κλάδεμα, λίπανση, καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών, πότισμα, βοτάνισμα, φρεζάρισμα, συλλογή οπωρών.

  4. Καλλιέργεια Εσπεριδοειδών

  Κυριότερες μορφές αγροτουρισμού
 • Συμμετοχής (σε όλη τη διαδικασία της καλλιέργειας)
 • Αγροικίας
 • Λαογραφικός.(τυχόν εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα εσπεριδοειδή)
 • Δυνατότητα συμμετοχής του επισκέπτη σε συγκεκριμένες εργασίες όπως αφαίρεση κλάδων, λίπανση, καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών, βοτάνισμα, πότισμα, συλλογή ανθέων, συλλογή καρπών.

  5. Καλλιέργεια Κηπευτικών

  Κυριότερες μορφές αγροτουρισμού
 • Συμμετοχής (απασχόληση σε όλη τη διαδικασία της καλλιέργειας)
 • Αγροικίας
 • Λαογραφικός (τυχόν εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα κηπευτικά)
 • Δυνατότητα συμμετοχής του επισκέπτη σε ορισμένες εργασίες όπως σπορά, αραίωση, μεταφύτευση, βοτάνισμα, σκάλισμα, φρεζάρισμα, πότισμα, λίπανση, καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών, θερμοκηπευτικός έλεγχος, έλεγχος εστιών θέρμανσης, συσκευασία, συλλογή κηπευτικών.
  corfu view view

  6. Εκτροφή Προβάτων - Εριφίων

  Κυριότερες μορφές αγροτουρισμού
 • Συμμετοχής (απασχόληση σε ορισμένα στάδια της εκτροφής)
 • Αγροικίας
 • Λαογραφικός (τυχόν εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα πρόβατα - ερίφια)
 • Δυνατότητα συμμετοχής του επισκέπτη σε ορισμένες εργασίες όπως καθαρισμός στάνης, τροφή και πότισμα ζώων, υγιεινή ζώων, βοσκή, κούρεμα, άρμεγμα και συλλογή γάλακτος
  corfu view view

  Κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή του Αγίου Ματθαίου

  7. Εκτροφή Πουλερικών

  Κυριότερες μορφές αγροτουρισμού
 • Συμμετοχής (απασχόληση σε πτηνοτροφική μονάδα)
 • Αγροικίας
 • Λαογραφικός (τυχόν εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα κοτόπουλα
 • Δυνατότητα συμμετοχής του επισκέπτη σε ορισμένες εργασίες όπως καθαρισμός του χώρου εκτροφής, διατροφή των πουλερικών, ασθένειες και υγιεινή των πουλερικών, συλλογή αυγών, φροντίδα για την επώαση των νεογνών.

  8. Εκτροφή Κουνελιών

  Κυριότερες μορφές αγροτουρισμού
 • Συμμετοχής (απασχόλησης σε ορισμένες φάσεις της εκτροφής)
 • Αγροικίας
 • Λαογραφικός (τυχόν εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα κουνέλια)
 • Δυνατότητα συμμετοχής του επισκέπτη σε ορισμένες εργασίες όπως καθαρισμός του χώρου εκτροφής, διατροφή των κουνελιών, ασθένειες και υγιεινή των κουνελιών

  9. Μελισσοκομία

  Κυριότερες μορφές αγροτουρισμού
 • Συμμετοχής (σε ορισμένες φάσεις της διαδικασίας εκτροφής)
 • Αγροικίας
 • Λαογραφικός (τυχόν εκδηλώσεις που σχετίζονται με την μελισσοκομία)
 • Δυνατότητα συμμετοχής του επισκέπτη σε ορισμένες εργασίες όπως συλλογή μελιού, κερήθρας και βασιλικού πολτού, κάπνισμα, χωρισμός κοπαδιού.
  corfu view view

  10. Αλιεία Λιμνοθαλασσών

  Κυριότερες μορφές αγροτουρισμού
 • Συμμετοχής (απασχόληση σε λιμνοθαλάσσιο ιχθυοτροφείο)
 • Λαογραφικός (τυχόν εκδηλώσεις που σχετίζονται με την αλιεία (Δυνατότητα συμμετοχής του επισκέπτη σε ορισμένες εργασίες όπως αλιεία, επισκευές και συντήρηση σκαφών, επισκευή αλιευτικών εγκαταστάσεων, επισκευή δικτύων και άλλων αλιευτικών εργαλείων, διαλογή αλιευμάτων.
 • Δυνατότητα συμμετοχής του επισκέπτη σε ορισμένες εργασίες όπως συλλογή μελιού, κερήθρας και βασιλικού πολτού, κάπνισμα, χωρισμός κοπαδιού.
  corfu view view
  corfu view view

  Κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή του Αγίου Ματθαίου

  corfu view view

  11. Μεταποίηση προϊόντων ξύλου ελιάς

  Κυριότερες μορφές αγροτουρισμού
 • Συμμετοχής
 • Αγροικίας
 • Λαογραφικός
 • Δυνατότητας συμμετοχής του επισκέπτη σε ορισμένες ξυλουργικές εργασίες όπως επιλογή κατάλληλων ξύλων, χρήση τόρνου, λείανση ξύλων.
  corfu view view

  12. Παραγωγή Κρασιού

  Κυριότερες μορφές αγροτουρισμού
 • Απλής παραμονής
 • Συμμετοχής
 • Λαογραφικός
 • Δυνατότητα συμμετοχής του επισκέπτη σε ορισμένες εργασίες όπως πατητήρια, συλλογή μούστου, τοποθέτηση σε βαρέλια, εμφιάλωση.
  corfu view view

  13. Παραγωγή Λαδιού

  Κυριότερες μορφές αγροτουρισμού
 • Απλής συμμετοχής
 • Συμμετοχής
 • Λαογραφικός
 • Δυνατότητα συμμετοχής του επισκέπτη σε ορισμένες εργασίες όπως μεταφορά του ελαιοκάρπου σε ελαιοτριβεία, παρακολούθηση της διαδικασίας σύνθλιψης του καρπού και λήψη λαδιού, εμφιάλωση.

  Προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός Αγροτουριστικού προγράμματος

 • Οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται πλησίον του τόπου υλοποίησης του προγράμματος θα πρέπει να παράγουν ποιοτικά ή/και βιολογικά προϊόντα.
 • Οι τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταναλώνουν (υποχρεωτικά) μέρος της ποιοτικής ή/και βιολογικής παραγωγής.
 • Τα αγροτικά ποιοτικά ή/και βιολογικά προϊόντα να αποκτήσουν ειδική ονομασία προέλευσης.
 • Ύπαρξη τοπικής αγοράς με ντόπια και φρέσκα ποιοτικά προϊόντα, τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί εύκολα.
 • Λειτουργία παραδοσιακών πανδοχείων, εστιατορίων και ταβερνών με παραδοσιακά τοπικά φαγητά και παρασκευάσματα.
 • Δυνατότητα προμήθειας του αγροτουρίστα ορισμένων αγροτικών προϊόντων κατευθείαν από την παραγωγική πηγή
 • Ύπαρξη αγοράς με χαρακτηριστικά είδη λαϊκής τέχνης του τόπου παραμονής ή επίσκεψης (π.χ. υφαντά, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, είδη μεταλλοτεχνίας, κ.α.)
 • Δυνατότητα ενημέρωσης του επισκέπτη για τις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην ύπαιθρο (π.χ. πανηγύρια, λαϊκοί χοροί, αναβίωση παλαιών εθίμων, κ.α.)
 • Αυστηρή πιστοποίηση και εγγύηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και παρασκευασμάτων που αγοράζει ο επισκέπτης.
 • Οργανωμένη παραγωγική διαδικασία από την τοπική κοινωνία ώστε ο επισκέπτης να αισθάνεται ότι συμμετέχει πραγματικά στη αγροτική παραγωγή και όχι σε κατασκευασμένες "φολκλορικές" εκδηλώσεις.
 • Επαρκή ενημέρωση του επισκέπτη για το είδος της καλλιέργειας και της παραγωγικής διαδικασίας στην οποία θα συμμετάσχει.
 • Άμεση πρόσβαση σε κέντρα υγείας, ιατρούς, φαρμακεία κλπ για την αντιμετώπιση αγροτικών ατυχημάτων.
 • Αρνητικές Επιπτώσεις του αγροτουρισμού

  Εάν δεν αναπτυχθεί ορθολογικά η Αγροτουριστική δραστηριότητα μπορούν να δημιουργηθούν αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή εφαρμογής της, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι:
 • Η άναρχη και υπέρμετρη ανάπτυξη του αγροτουρισμού σε βάρος της φέρουσας ικανότητας της περιοχής (προκαλείται υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος των περιοχών)
 • Η τουριστική ανάπτυξη σε αγροτικές περιοχές εις βάρος της αγροτικής ζωής. (Έχει παρουσιαστεί εγκατάλειψη αγροτικών εργασιών προς χάριν ενός μεγαλύτερου βραχυχρόνιου τουριστικού κέδρους)
 • Η αλλοίωση του πολιτισμικού χαρακτήρα των αγροτικών περιοχών στις περιπτώσεις που ο αγροτουρισμός ακολουθήσει τα γνωστά αναπτυξιακά τουριστικά “πρότυπα” των περασμένων δεκαετιών.
 • © 2017 eMuseum of Corfu | designed by G.Tsirkatos
  εικόνα
  top